Jobba i Melbourne

Imorgon är det min första dag som en arbetare i Australien. Det är på goget som jag har berättat om tidigare där jag tillsammans med en dansk och en norsk ska bli upplärd mellan ett och tre. Sen är jag officiellt en gogetgirl :P Jag vet inte än hur många timmar i veckan det är men jag hoppas att det är många så jag slipper att skaffa ett till jobb. Fast samtidigt är det kul med variation. 
 
En av våra nya rumskompisar
 
Vi har varit runt och gett ut mitt cv och fick napp i en butik som säljer bröllopsklänningar. Jag var där i lördags i två och en halv timme och till en början när jag såg att det var sex personer som jobbade där tänkte jag att det skulle bli kul. Men de var alla väldigt otrevliga och bitchiga och det kändes som de ignorerade mig. Ingenting jag är van vid. När det började komma kunder var min uppgift att hänga tillbaka alla stora klänningar på sin plats. Och de blivande brudarna provade inte bara en klänning utan ungefär tio var så det var ett väldigt stressigt jobb. Så nej tack! Det var inget för mig. 

Idag är Gerrit och provjobbar i en italiensk restaurang. Han har varit borta i ganska många timmar nu så jag tror och hoppas att det går bra för honom.
 

Working holiday visa Australien

Nu är vi nyinflyttade hos Bruce och i vårt fina rum. Vi har varit och storhandlat men det var en bit till affären tyvärr så vi fick ta spårvagnen. 
 
En tur med en spårvagn kostar ca 24kr så det är ganska dyrt, men man behöver inte betala mer än två gånger per dag. För att åka spårvagn, tåg och bussar i Melbourne köper man ett såkallat Myki kort. Det fyller man på hela tiden och det går väldigt smidigt. 
 

 
Annat som kan vara bra att veta om man vill åka hit är att man bör öppna ett bankkonto om man ska jobba här. Det är lätt ordnat och vi valde banken Nab för de tar inga som helst extra avgifter vilket ju är kanon. Sen så måste man även ha ett taxfilenumber som man skriver i online. 
 
 
Allt man behöver få tag på i Australien som lägenhet, jobb, cykel mm hittar man på deras motsvarighet till blocket.se - gumtree.com.au. Har du några frågor om hur det är att åka till Australien på ett working holiday visum är det bara att kommentera här.
 
Nu ska vi mysa ner oss i vår stora säng och kolla på vår nya favoritserie True detective. 

Första veckan i Australien och Melbourne

Flygresan till Australien gick kanon. Vi försökte att sova så mycket som möjligt men vi kände oss ändå jetlaggade i några dagar efter vi hade kommit fram. Jag blev dessutom genomförskyld, antagligen av airconditionen på flyget så de första dagarna var lite tuffa. Men det var superkul att träffa bästis igen! Senast jag hängde med henne var förra året när vi reste runt i Asien tillsammans i en månad. Emelie bor i Melbourne med sin kille Rupert och gör sin PhD här. Jag och Gerrit har fått äran att sova på deras soffa tills på söndag då vi flyttar in till vår egna lya. 
 
Det tog oss tre-fyra dagar att hitta vårt lilla hus som vi delar med ägaren Bruce och hans två katter. De fyra andra ställena vi tittade på var förfärliga och hade alla vardagsrum där det bodde en eller två personer. Och för samma pris de skulle kosta har vi nu hittat ett hus med massa plats, två katter plus en städerska. Jag är nöjd.
 
De dagarna vi har stannat hos Emelie har hon guidat oss runt, lärt oss allt hon kan om Melbourne och presenterat oss för folk de känner. I lördags var vi ute på landsbygden hos en vän till Emelie. Där bjöds det på mat, trevligt sällskap och en fantastisk utsikt. Vi såg dessutom fyra kängurur! En annan dag var vi och grillade med hennes ingenjörsvänner och vi har varit på restauranger och pubar. Väldigt mysigt har vi haft men nu är det dags för allvar..
 
 
Idag fick jag nämligen ett jobb! Det var Emelies vän som tipsade om att hennes jobb behövde folk. Så idag var jag på intervju och fick jobbet :) De är ett företag som hyr ut bilar -goget, antingen nån timme eller några gånger i veckan. Väldigt smidigt! Det är lite samma koncept som vi har i Sverige i vissa storstäder att man kan hyra en cykel och sen lämna tillbaka den när man är färdig. Så mitt jobb blir att dela ut broschyrer och stå på olika event och festivaler. Det ska bli kul! Jag har dessutom ett provjobb imorgon i en butik som säljer bröllopsklänningar. Jag är lite nervös inför det men det ska samtidigt bli spännande. Butiken ligger på samma gata som vi bor på så jag behöver inte pendla lika långt till det jobbet om jag får det. 
 
 

Belgien

Sitter på Qatar flygplats och väntar på flyget till Melbourne som går om sex timmar. Så jag tänkte passa på att lägga upp lite bilder från de två veckorna jag nu spenderat hos Gerrit i Belgien. Jag tycker landet ser ut som en blandning av Hogsmead i Harry Potter och Visteria Lane (stavning?) i Desperate Housewifes. Alla hus är gjorde av tegelsten eller puts och trädgårdarna är helt perfekta. Inte ett grässtrå som ligger fel. 


Städerna är fulla med slott, kyrkor, katedraler och andra gamla byggnader. Väldigt mysigt och romantiskt att strosa runt i. Vi har besökt Gent där Gerrits bror bor, Brugge, Antwerpen, Hasselt, Bryssel, Lummen där Gerrit bor och en dag var vi i Maastricht i Holland. Favoriten är Gent där vi var inne i Gravensteen som är ett medeltida slott. För er som sett filmen Monuments men, eller är pålästa, har vi sett Gents altarpiece och Madonna with child som båda är med i filmen. 


Sverige/Norge roadtrip

I sommar kom min belgiska pojkvän Gerrit och bodde hos mig och min mamma i sju veckor. Under två av de veckorna gjorde vi en roadtrip i min lilla bil genom Sverige och Norge. Gerrit tyckte det var jättekonstigt att jag aldrig varit i Norge tidigare som bor så nära. Jag kunde inte annat än hålla med. 
Vi började resan med några dagar i vår vackra huvudstad och hälsade på min vän Fanny. Sen åkte vi vidare upp mot Umeå där vi hälsade på Marcus och Liisen. Efter några riktigt trevliga dagar uppe i norr med fest, mys och surströmmingspartaj åkte vi vidare mot vårt fina grannland. Och jösses vad vackert det var! Stora berg med vattenfall och fjordar med turkost vatten.


 Vi hittade sjöar och floder att sova bredvid där vi gjorde upp en eld och lagade mat varje kväll. En kanonresa helt enkelt!

Totalt gick resan på 6600kr för oss två. Det är inga billiga länder att resa i minsann..

Australien

När jag kom hem i juni var jag säker på att jag skulle få ut pengar från a-kassan som jag har varit med i två år. Då skulle jag kunna skaffa en lägenhet och ett jobb. Under tiden har jag bott hos min mamma. Men efter tre månader av inskickande av intyg hit och dit visade det sig att jag kom hem en månad försent för att få några pengar alls. Hade jag vetat det hade jag såklart kommit hem en månad tidigare. Men det är lätt att vara efterklok. Alla dessa knepiga regler i a-kassan och arbetsförmedlingen. Usch och fy! Så nu står jag här utan några pengar alls. Inte alls planerat.. Tanken att jag skulle bo hos min mamma i vinter och jobba i grästorp skulle vara hemsk så jag har bestämt mig för att åka till Australien på ett work and holiday visum. I Australien finns det massvis av jobb och ställen att bo på så det tror jag inte kommer bli några problem. Det ska bli superkul att bo i samma stad som min bästa vän Emelie igen efter en väldans massa år. Dessutom ska jag få bo med min pojkvän som annars bor i Belgien i ett varmt land med massa möjligheter. Det kommer bli fantastiskt!
 
Tandemcykling runt Lummen i Belgien idag :)
 
Nu är det inte många timmar kvar innan flyget går. Så dags att sova.