11 dagar runt sydön

Nu är vi hemma efter vår 11-dagars-tur runt Nya Zeelands södra ö. Det har varit väldigt kul och lärorikt men även stundvis jobbigt eftersom vi var 23 personer som åkte runt i en buss. Men vi har haft många småstopp och lekt lekar som gjorde att vi orkade sitta i den trånga lilla bussen. Dessutom var landskapet vi åkte förbi helt fantastisk Jag blev tyvärr sjuk på min födelsedag och kunde knappt prata på 4 dagar. Det var dock inte så roligt.

Kortfattat vad vi har sett och gjort:

 1. Pancake rocks - berg som ser ut som staplade pannkakor.

 

2. Westcoast – blåsigt, kallt men vackert och stora vågor i havet. Var inne i en lysmaskgrotta.

 3. Franz Josef – Stor glaciär.

 

4. Doppade våra greenstones nedanför ett 20 meter högt vattenfall.

 

5. Arrowtown – Liten ort som ser ut som på 1800 talet. Jättemysig. Sam Meal (från Jurassic Park) bor där. Inspelningsplats till Sagan om Ringen.

 

6. AJ Hackett Bungyjump – Världens första byngyjump.

 

7. Queenstown:

     - Helikopter med landning på ett berg 6500 feet.

     - Mini bungyjump

     - Gondolen till skyline. Vin och ostbricka på toppen.

     - Fest, fest, fest…

 

8. Moeraki boulders – Stora runda stenar på stranden som ser ut som dinosaurieägg.

 

9. Lake Tekapo - Jätteturkos sjö. Bodde i en jättelyxig villa med öppen spis, badkar och stor tv.

 10. Christchurch:

      - Shopping
      - Bio
      - Minizoo med 2 riktiga kiwifåglar!
      - Antarctic center – fick vara med om en snöstorm och hälsa på en liten pingvin.

 11. Kaikoura – Simmade med ca 250 Dusky delfiner i soluppgången. En helt fantastisk upplevelse som jag gärna gör igen. Såg även stora Albatrossfåglar.

 

 

+ en massa andra saker!

 

Efter den här resan känner jag verkligen att jag har sett hela Nya Zeeland. Det enda jag inte har hunnit med är ett skydive men det hoppas jag på att jag kan göra på Bali.

För dem som inte vet så ska jag åka till Bali, eller rättare sagt Lombok som är en grannö, och göra min praktik. Anders fick tillslut tag på en biljett igår. Vi åker dit den 19 april och kommer hem till Sverige i mitten av juli någon gång.

Nu är det knappt 3 veckor kvar. Det känns väldigt sorgligt att lämna lilla Nelson och att skiljas från alla klasskamraterna men samtidigt ska det bli skönt att komma härifrån och hitta på något nytt.


Fortsättning på äventyrsveckan

Äventyrsveckan med Todd var riktigt rolig men jag var helt slut på fredagen. På måndagen var vi som jag sa i inlägget tidigare, i Cable Bay. Dagen efter hade jag jätteträningsvärk i mina lår efter att ha sprungit ner för ett väldigt brant berg. Under tisdagen besteg vi Mount Arthur vilket då och då var ganska jobbigt men som var värt det när vi var på toppen och såg den vackra utsikten.
Todd

Dagen avslutades med ett dopp i en fin flod och den natten sov vi väldigt gott. På onsdagen gick vi en grotta och vandrade till ett hål som var 200 meter djupt.

På torsdagen åkte vi till Nelson lakes national park och vandrade runt en sjö. Vi stannade i parken över natten och sov i små stugor för två.Nästa dag åkte vi rafting på Buller river. Det var jätteroligt! På ett ställe var det ett vattenfall som var alldeles för farligt för att åka ner för så istället fick vi hoppa ner för en klippa på 7 meter nedanför vattenfallet. Sen åkte vi i det bubblande vågiga vattnet ca 50 meter innan vi blev räddade av våra båtar. När vi stod och väntade på att hoppa började växlade vädret plötsligt om och det blev snöblandat regn. Det var jättekallt eftersom vi redan då hade varit i vattnet några gånger och var genomblöta.Eftersom jag fyllde 23 år den 17 mars och vi då skulle vara ute på vår sydöresa, så hade jag en födelsedagsfest med maskeradtema på lördagen. Jag förväntade mig inte att alla skulle kunna klä ut sig så mycket eftersom vi inte är hemma och har några saker. Men verkligen alla hade ansträngt sig till det yttersta och med hjälp av 2 dollar shoppen (en affär där allt kostar ca 10kr) kommit på riktigt bra utstyrslar. Bl a hade jag bjudit in Gollum, en indian, en pirat, prinsessan Jaquilina från Nikauland, en grekisk gudinna, ett ufo, en hippie och en blå man. Själv var jag en rödhårig Brody Dalle från The Distillers. Eftersom jag hade tuppkam och är ganska långhårig så fick jag väldigt mycket reaktioner när vi gick ut. Till min förvåning bara positiva kommentarer. Det var kul (borde kanske ha tuppkam oftare?). I present var Liisen gullig och fixade min favorittårta och av klassen fick jag ett presentkort på chokladfondue och bukett av klubbor. 
Puss och Kram


Äventyrsveckan!

Idag gick vi till Cable Bay och för att komma dit så var vi tvungna att gå över ett berg. Ibland var det riktigt jobbigt men utsikten gjorde att det var värt det och man kände sig väldigt duktig när man kom fram.

Vi gick


och vi gickoch gickTills vi till slut kom fram..Ha det gott!

Golden Bay

Vi hade det väldigt mysigt i Golden Bay. För att komma dit var vi tvungna att ta oss över ett högt berg med krokiga vägar så det tog oss cirka 3 timmar innan vi var framme. Golden Bay är stället där alla hippies bor och det märktes när vi gick runt och kikade i ett utav samhällena. Först var vi och kollade på Pupu springs där det (förutom i Antarktis) är det klaraste vattnet i världen. Man blev väldigt sugen på att dyka, förr i tiden fick man det men idag får man inte ens ta på vattnet. Vilket gjorde att man blev ännu mer sugen.. Efter det åkte vi till en fin strand innan vi åkte vidare till vårt fina bed and breakfast. På kvällen var vi ute och åt och kollade på en kvinna som spelade gitarr med bara en hand. Hon var jätteduktig och blev väldigt glad över våra applåder.

Fredag morgon åt vi en stor god frukost innan vi åkte till en av världens finaste stränder! Det var ganska tidigt på morgonen när vi kom dit så det var ett väldigt vackert ljus och inte ett enda moln på himmelen. Vid klipporna låg det en tjock säl och hennes söta bebisar och vi var precis brevid dem. På kvällen sov Anders och Anders över, de var trötta efter deras vandring som hade varit väldigt lång men vacker.

På lördag morgon gick jag och Liisen och kikade på marknaden, sen åt vi tacos och efter det var vi och kollade på Alice i Underlandet som var jättebra! Efter filmen var vi på en födelsedagfest och fick lite kiwikultur innan vi gick till Royal där det var ett rockband som spelade. Det bästa var att de spelade en massa System of a Down (som är mitt favoritband) och idag har jag och Marcus ont i våra nackar efter allt dansande och hoppande. Nu har Anders och Anders åkt söderut.


Motueka

Idag åkte vi iväg med Mark mot det lilla samhället Motueka. Först var vi på ett jättefint café där de hade en stor labyrint i trädgården. Sen åkte vi till Mapua Leisure Park som är en camping som ligger väldigt fint vid havet där vi fick i uppgift att komma på vad man kunde göra med den. Vi satt och gjorde uppgiften på stranden (tillsammans med alla nudisterna) och idag var det väldigt soligt och fint. Min grupp vann! :)
Sen åkte vi till ett annat café som heter Jester House som var väldigt fint. Brevid caféet hade de byggt ett litet hus som man kunde hyra, i form av en sko. Jättemysigt var det! Vid caféet hade de en massa ålar som var tama och ville ha mat så satte man sig hos dem betedde de sig som hungriga fågelungar. Det var en annorlunda upplevelse.. Där åt vi även lunch och jag och Lex delade på en god bricka med bl a salami, ost och fisk. Efter lunchen åkte vi till Marks pappa som var en färgstark karaktär. Han bodde uppe på en kulle och hade en massa får. Sista stoppet för dagen var på Redwood Valley där vi fick smaka på lite olika fruktviner och likör. Jag tyckte bäst om kiwivinet men valde istället att köpa något utan alkohol nämligen en drickbar vinäger som tydligen skulle vara väldigt bra för kroppen.  

När vi kom hem gick jag och Liisen en långpromenad i det fina vädret.
Imorgon ska vi åka till Golden bay och sov en natt på ett fint ställe. Mer om det en annan dag..

Ha det bra!
Back to school

Idag borjade vi dagen med att aka buss i 1 timme till ett stalle som hette Riwaka Resurgence dit maorimammorna tar sina barn och doper dem och introducerar dem till moder jord. Det var en valdigt vacker plats dar vattnet var helt klart och vi blev till och med valsignade dar som 8 veckors gamla barn (Sa lange vi har varit i NZ). Jag glomde inte ta med kameran men daremot glomde jag satta i batteriet sa det blev inga kort tagna idag.

Enligt Maorilegenden var moder jord och himlen, som ska forestalla en man, kara och holl om varandra sa hart att det var helt morkt pa jorden. Men en dag trottnade en utav deras tre barn pa morkret och knuffade upp pappan till himlen och skapade den jord som ar idag. Och nar det regnar, som det gjorde idag, ar det for att mannen grater for han saknar sin kvinna sa mycket. Vacker historia tycker jag. Nar vi kommit tillbaka till skolan sa hade Butch Bradley en forelasning om hans jobb pa Te a ara Maui, dar han jobbar med maoriturism.

Jag har fortfarande inte hort nagot fran killarna och tyvarr har det ju inte varit sa fint vader idag sa jag hoppas att de inte fryser allt for mycket.

Ha det sa bra!

Nordöresan i text

Resan började med att jag flög till Auckland tidigt på morgonen och mötte upp Anders där han bodde och där även vi skulle bo i 2 nätter till. Det första vi gjorde var att kontakta en som ville sälja sin van och innan jag ens hade fått i mig någon frukost så kom han så vi kunde kolla på den. Det var kanske inte det vackraste fordonet vi någonsin sett men den hade i alla fall karaktär, körde både framåt och bakåt samt var en smula billigare än alla andra. Så efter inte allt för lång betänketid eftersom det var en massa som ringde på den, slog vi till och den gamla skrutten, som vi kallar den, blev vår.

Auckland var inte den roligaste staden efter min mening och vädret var ju som sagt inget vidare heller. Så det var inte så tråkigt att åka därifrån. Alla hjärtans dag blev i alla fall lyckad med promenad runt stan och vid hamnen, en god middag och Valentines day på bio.

Efter Auckland drog vi vidare mot Coromandel och stannade vid en fin sjö i Tapu där vi skurade bilen tills den var skinande ren och spenderade även natten där. Väldigt smidigt att man kan ställa bilen vid vägen och sova där helt gratis.

Nästa dag åkte vi förbi Coromandel stad som jag hade förväntat mig skulle vara en stor stad men som vi istället knappt hann märka att vi var i innan vi var ute ur den. Så vi åkte vidare och på vägen åkte vi förbi en vattenpark, ett vackert vattenfall och en regnskog full med stora Kauriträd. Åkte sen förbi Whitianga och till Hahei som är stället man ska besöka om man åker till Coromandel-halvön. Morgonen efter tog vi på oss vandrarskorna och gick i ca 45 min till Cathedral Cove som var en vacker strand där vi la oss och solade. Det ska vara väldigt fin snorkling där men eftersom det var så höga vågor och strömt så vågade jag inte ens gå i vattnet. På vägen tillbaka gick vi förbi ännu en fin strand som nästan var helt folktom. Efter det åkte vi till Hot Water Beach där det är varma källor under och om man gräver i sanden på ett visst ställe kom det varmt vatten och man fick en egen liten varmvatten pool. Det var fullt med folk så man fick leta ett tag för att hitta något varmt vatten och på ett ställe jag grävde var det så varmt att jag brände mig. När högvattnet kom och kylde ner allas pooler åkte vi till Waihi beach där vi stannade över natten.

Morgonen därpå vaknade vi av att det var fullt med människor utanför vår bil. Det var tydligen en strand dit alla surfare åkte på morgonen. Det tänkte vi inte på när vi parkerade där dagen innan. Åkte och kollade på Mclaren falls som var ett fint vattenfall och sen till Matamata som är staden där man spelade in hobbitbyn från Sagan om ringen. Vi kollade dock aldrig på inspelningsplatsen utan åkte istället vidare till Rotorua där vi kollade in the goverment gardens och museet.

Nästa morgon åkte vi till Wai-o-tapu och kollade när Lady Knox gejser fick utbrott 10.15. Gick runt i parken i några timmar och såg kratrar, sjöar i alla möjliga färger samt gejsrar. Det var väldigt fint och roligt att se. Men det luktade hemskt illa! Åkte sen till maoribyn Whakarewarewa där vi gick en guidad tur runt i byn och såg en konsert. Eftersom det även där är gejsrar, bubblande lera och varma källor har de byggt som naturliga ugnar där de lagar sin mat. En av vatten källorna var 192 grader och det var väldigt varmt att stå framför den och lyssna på guiden. Åkte även runt och kollade på några av de vackra sjöarna som finns runt i Rotorua.

Nästa dag gick vi en promenad i Redwood skogen som hade en massa stora träd. Efter det åkte vi till två till parker- Kuirau park och Waimangu volcanic valley och vandrade i flera timmar. På kvällen åkte vi till Taupo som ligger vackert vid Nya Zeelands största sjö, och sov på en gratis camping vid en flod.

I Taupo gick vi runt och shoppade, åt picknick och solade och badade vid sjön, kollade på museet och gick på bio och såg Shutter Island.

Den 22 februari åkte vi till den stora nationalparken Tongariro som har 3 vulkaner. Det fanns en massa olika vandringsleder att välja mellan, bl a en på 8 timmar, men vi valde istället en på 2 timmar. Det var ett otroligt vackert landskap och det var även där många av scenerna från Mordor i Sagan om ringen spelades in och en av vulkanerna är Mount Doom i filmen. På vägen såg vi ett 20 meter högt vattenfall.

Nästa dag såg vi ett till fint vattenfall- Huka falls, ett dammsläpp och vandrade runt Crater of the moon. Åkte sen än en gång till Tongariro och körde upp på en av vulkanerna och gick runt där fler av scenerna från Mordor spelades in. Sen åkte vi vidare genom djupa dalar och över höga berg med krokiga vägar och stup på sidorna till Wanganui och la oss på en mysig camping vid en strand med svart sand. Där såg vi en av de vackraste solnedgångarna jag någonsin sett.  

 

Nästa dag låg vi på en flera mil lång strand där man åkte med bilen till det ställe där man ville ligga. På vägen till campingen såg vi två till ständer och på kvällen spelade vi tennis, badade i poolen och i bubbelpoolen.

Vaknade nästa dag av att det ösregnade så vi fick ändra våra strandplaner och åkte istället direkt till Wellington. Där kikade vi runt i affärer, såg bikupan (parlamentshuset) och gick in på Te papa som är ett otroligt stort och väldigt fint museum med 6 våningar. Vi hann se två innan vi var tvungna att hitta någonstans att bo. Vi såg bl a ett skelett från en blåval, en jättebläckfisk och en maorikonsert.

Nästa morgon åkte vi till ett stort shoppingcenter och spenderade en massa pengar. Jag misstänker att Anders inte uppskattade det riktigt lika mycket som jag gjorde. Efter det mötte vi upp Anders kompis Anders som hade kommit till Auckland några dagar innan och sedan tagit bussen ner till Wellington. Resan hade gått bra men varit lång. Vi gick till Te papa igen och såg resten av utställningarna bl a en om Anne Frank. Efter det åkte vi till Weta Cave som är stället där de gör alla kostymer och rekvisita till alla storfilmer i NZ som Sagan om ringen, Avatar, Narnia, King Kong etc. Det var riktigt häftigt att se, jag var som ett barn på julafton och kan nu skryta med att jag har pussat den riktiga Gollum. Efter det åkte vi till ännu en inspelningsplats från Sagan om ringen på Mount Victoria. På kvällen var vi på bio och såg på From Paris with love med Travolta.

Nästa morgon gick vi upp tidigt, hämtade upp Anders # 2 på hans hostel och tog färjan över till Picton. Det tog ungefär 3 timmar och trots att det var en vacker utsikt tyckte jag att det inte var så roligt. Jag har redan åkt en hel del färja i mina dar.. När vi kom hem till mig lagade vi lite god mat och på kvällen tog jag med killarna ut på en Nelson-barrunda.

Dagen efter vaknade jag av en massa prat om Tsunamis både från mina rumskamrater, Tv:n och mobilen. Men ni kan vara lugna! Det märktes i princip ingenting i Nelson. Efter frukost packade Anders och Anders ihop sitt pick och pack och åkte och handlade, för efter att ha hört mitt prat om hur vackert det är i Abel Tasman så bestämde de sig för att gå igenom hela parken. Det ska ta ungefär 4 dagar, så det är var de är just nu. Tyvärr är vädret inget vidare i Nelson idag och de har inte speciellt mycket utrustning med sig så vi får hoppas att det blir bättre snart…

Oj vad långt det blev! Men det var i alla fall vår resa kort och gott. Nu är det skola som gäller för min del igen. Idag lärde vi oss om Forellfisket som är väldigt stort här i NZ.

Vad händer hemma? Försvinner snön någon gång eller kommer det mer?