31 maj

Nu har Anna akt tillbaka till Nya Zeeland. Det kanns trakigt, men den tiden hon var har hade vi jatteroligt ihop. Jag fortsatter att gora min praktik for Eco Vision Resort men inte pa Gili Meno som jag har sagt innan. Jag haller pa med en massa andra saker istallet. Idag har jag och Anders hyrt en moped och kort runt i Ubud. Det finns valdigt manga ekologiska butiker har och aven en hel del Yoga resorts som vi har kollat in. Igar knatade vi aven runt i fyra timmar och uppe i bergen hittade vi en jattemysig vag och vi gick forbi minst 15 par som satt och myste i kanten av vagen. Maste varit en karleksstig :)Tjingeling!

Bilder

Nu är vi i Ubud igen och idag fyller Anders 23 år. Grattis! Här har det regnat de senaste dagarna så vi har inte gjort så mycket mer än shoppat, kollat in några ekologiska butiker och redigerat filmen jag håller på att göra.Billigt boende i Sengigi


En av många gosiga katter på Gili Meno


En tillVäldigt klart vatten


Vacker solnedgång


Bästa marknaden i Ubud!


Fire and trance dance show. Lite balinesisk kultur, det var spännande de första 10 minuterna, de andra 50 kunde kvitta..Ett av många många tempel


En av många många klänningar jag köpt på marknaden i Ubud.

Jättekramar!

Hänt sen senast:

Lyssnat på Hiros berättelser om hans uppväxt i Tokyo samtidigt som vi kollade på the moonset. Jag har alltid varit intresserad av den japanska kulturen så jag lyssnade speciellt noga. Någon gång i framtiden vill jag åka till Japan och bo på Hiros guesthouse i Tokyo.

Flyttat från Hiro och tillbaka till Bugi beach.

När vi kollade på film på verandan kröp det in en myra i Annas öra. Ingen trevlig upplevelse att höra en myra krafsa inne i örat. Vi löste tillslut problemet med att dränka myran i vatten.

Filmat en massa! Kommer att ta ett tag att redigera allt material..

När vi packade våra saker upptäckte Anders en liten skorpion på väskan. Hade vi vetat om att det finns skorpioner på Bugi beach innan så hade vi nog sett oss för lite nogare. Speciellt med tanke på att golvet bara är gjort på bambu, en meter ovanför marken och alla möjliga insekter kommer igenom. Det är lätt att vara efterklok.

Chartrade en båt till Lombok när det ösregnade och möttes av fem väldigt snabba män som innan vi hann blinka tog våra väskor och sedan krävde pengar för besväret. Ej okej!

Tog en taxi till Mataram (huvudstaden i Lombok) och såg en massa apor längs vägen uppe i bergen.

Sov en natt hos Ecka som är Eco Vision Resorts (företaget vi gör vår LiA för) advokat. Fick för första gången på länge ligga i en skön säng med aircondition, varmt vatten i duschen och en spolandes toalett. Lyx! Vi hade Eckas fem dobermannhundar liggandes utanför rummet när vi sov. Det kändes väldigt tryggt men vi vågade inte gå ut. Nästa dag var de med oss när vi åt frukost och det visade sig att de var jättegulliga.

Åkte runt med Eckas son och systerson i Mataram och besökte kungens trädgård, ett barnhem och ett shoppingcenter. Kungens trädgård var väldigt fint med en damm som man sägs bli förevigt ung om man dricker från. Jag avstod då jag såg det bruna äckliga vattnet. Barnhemmet drivs av en man från Holland som har byggt upp det med sina pensionspengar. Idag bor där 50 barn och det finns bland annat en skola och en teater där. Jag blev väldigt inspirerad av honom. På shoppingcentret fick Anders en efterlängtad Big Mac på McDonald’s.

Sov en natt i Sengigi på bakgården av en dansk´s restaurang. I tält = varmt. Låg hela dagen vid en pool vid stranden och på kvällen shoppade jag och Anders på art market medan Anna tog en två timmars massage för cirka 100 kronor. Jag köpte ”ekta perlor” som barna i bullerbyn skulle ha sagt. För en billig peng dessutom.


Observationer:

Det är MYCKET skönare utan trafik. Det är väldigt mycket trafik i Mataram och ingen i Gili Meno.

Klimatförändringen märks bland annat av i Indonesien i form av regn. I flera dagar nu har det varit jättevarmt och soligt halva dagen och kommit regn på kvällen. Vanligtvis regnar det inte alls den här tiden på året.

Högsäsongen är här och fler och fler turister har anlänt till Gili Meno de senaste dagarna.

Anders mystiska varbölder har vi fastlagt som brännskador. Dessa håller som tur är på att torka nu. Hur de framkom är och kommer att förbli ett mysterium.

Hästarna och andra djur tas mycket bättre omhand på Gili Meno. Det är sorgligt att se hästarna som bara är av kött och ben dra folk i såkallade cidomos. Cidomos är som jag sagt innan det enda transportmedlet på Gili Meno men de såg ändå ut att må jättebra där. Därför blev det lite av en chock att komma till Lombok och se hur hästarna mår här.

Indonesien är väldigt korrupt och det är regeringsskatt på iprincip allt vilket är tråkigt. Det gör det dessutom lite av en utmaning att bygga en ekoby här.

Jag tycker om Sengigi! Bra och billig shopping om man vet vart man ska gå.

Ha det bæst!

 

 

 

 

 

 

 


Tog mig en och en halv timme att fa upp de har bilderna...suck..

Nej jag ar inte bitter..


Anders och Hiro vid ett banantrad


Regnbage


Anders varbolder igar. Idag ar de mycket storre :/ Nagon som har nagot forslag pa vad det kan vara?

Nu ska jag ga och kolla pa den vackra solnedgangen! Puss&Kram


Paradiset = trakigt?

Jag mar mycket battre nu men istallet har Anna blivit sjuk och haft feber och Anders har dessutom fatt en massa konstiga varbolder pa halsen. Hur vara magar mar ska vi inte ens prata om! Ni som har toalett dar man slipper spola for hand ska vara lyckliga! Paradiset ar fortfarande otroligt vackert, men for mycket av det goda blir i langden trakigt och vi har borjat bli lite bittra. Sa nasta vecka drar vi vidare. Vart har vi inte helt bestamt an :P
Djungelfeber

Jag har legat sjuk i två dagar nu och har knappt orkat öppna ögonen. Idag har jag börjat få lite energi tillbaka vilket känns skönt. Samma dag som jag började bli sjuk kom ett monsunregn som stannade i två dagar så man har ändå inte kunnat göra så mycket. Något som jag missade som jag tycker är väldigt tråkigt, är bröllopet i byn. Ett indonesiskt bröllop pågår i flera veckor och jag har inte helt förstått hela processen. Men i helgen var det i alla fall en stor fest. I helgen fyllde även Leanne år så 20 av hennes vänner kom i ett piratskepp från Bali och det var en stor fest fram till nästa morgon. Hela ön hade varit vakna pågrund av det men jag som låg i feberkoma hörde ingenting.

Det är förresten härifrån ordet Boogeyman kommer ifrån. Bugisarna var pirater som åkte runt och plundrade och föräldrarna sa till sina barn att de skulle akta sig för ”the bugi men”. Senare tog Hollywood över ordet som så många gånger innan och ändrade namnet till Boogeyman.

Förra veckan tog vi båten över till Gili Trawangan. Det var jättevågigt och man fick skynda sig upp på båten så att man inte spolades iväg av en våg.  Där tog vi ut pengar eftersom vi är tvungna att förlänga våra visum. Så nu är jag 2 miljoner fattigare! Det var ett dyrt visum.. Det är Leannes kompis som ska fixa det till oss och inatt drömde jag att jag fick tillbaka ett låtsas pass.

Vi hittade ett ställe på Trawangan där man fick sitta på Internet gratis om man köpte något för 50 tusen. Så vi satt där i över 3 timmar och lyxade till det. Det var skönt att inte behöva gå 20 minuter in till byn för att läsa mejlen.

Vi har även fortsatt med inventeringen av ön och vi är snart färdiga med det. När vi kom in till byn passade vi på att sätta oss på Internet och när vi kom ut hade solen gått ner så vi tog en häst och vagn tillbaka. Chauffören tog vägen inne på ön och det var totalt kolsvart för han hade ingen lampa. När vi såg att det kom människor framför oss fick vi lysa med våra mobiler så att i alla fall de såg att vi kom.

Kontoret - Sunset Gecko

Denna vecka ska vi börja filma eftersom det är osäkert ifall Anna kan vara med på examensdagen då vi ska redovisa våra examensarbeten. Det ska bli spännande och se hur det kommer att gå. Hur som helst kommer det i alla fall att bli fina bilder eftersom vi är i paradiset!

Peace!


Inventering

Nu är det bara 4 veckor kvar här på Gili Meno. Sen åker Anna tillbaka till Nya Zeeland och jag och Anders flyger till Singapore. Ifrån Singapore tar vi buss eller tåg genom Malaysia, Thailand, Kambodja, Vietnam och Kina. Så ser planen ut nu i alla fall men vi får se hur det blir. De senaste dagarna har jag och Anna jobbat en hel del och en sak vi jobbar med är att inventera vad som finns på ön. Vi har gått runt och pratat med alla restauranger - och hotellägare och skriver även om vad som finns att göra på ön.

Vi har även varit på grannön Gili Trawangan och tagit ut pengar för det kan man inte göra på Gili Meno. När man åker dit får man ta båten klockan nio på morgonen och sen går den tillbaka klockan fyra. Eftersom vi hade så mycket tid gick jag och Anders runt hela ön. Promenaden tog två timmar och var hemskt varmt, det var ingen bra idé att gå mitt på dagen när det är som varmast.

Nu har fyra stycken lämnat Gili Meno så vi är bara fem kvar. Det var tråkigt när de åkte för vi hade så roligt ihop, men samtidigt var det lite skönt eftersom det inte är så lätt att få något gjort när vi är så många. På torsdag kommer det ett nytt lass med folk som ska bo på Bugi beach så då flyttar jag, Anders och Anna till Sunset Gecko istället.

Ha det bra!


Bugi beach

Vi tåg båten ifrån Bali till Gili Meno som är den mellersta och lugnaste av Giliöarna. Flyttade in på Bugi beach. Idag bor vi 9 personer här. Vi sover i ett hus som består av två bungalows med en säng i varje som sitter ihop med en stor terrass med en massa madrasser på. Jag och Anders sover mellan de två bungalowsen under ett myggnät. Det är varmt på natten men det kommer en härlig havsbris eftersom huset ligger på stranden brevid det turkosa havet.

Vi har gått promenader på stranden, att gå runt hela ön tar ungefär två timmar, badat i det varma turkosa havet, snorklat och solat. Men det är omöjligt att vara i solen länge, det är för varmt. Mycket skönare att ligga på terrassen där det är skugga och ljumma behagliga vindar.

Kockarna!

En dag när solen gick ner, som är otroligt vackert vid horisonten med utsikt över vulkanerna på Lombok, fick Anders en massage i en utav de två berugerna som ligger på stranden. Massagetanterna har kommit varje dag nu eftersom det alltid är någon i gänget som vill ha massage.

Vi har inte bara haft det alldeles alldeles underbart, utan vi har även fått en del jobb gjort. Det var skönt att komma igång! Så nu är det bara att fortsätta i den här takten.

Ekologisk diskmaskin :)

Gili Menos i-SITE :P

Bonfire on the beach