Finbesök

I måndags kom Gerrits pappa och hans flickvän Sonja hit på besök innan de åker vidare till Nya Zeeland i fem veckor. Vi har hyrt en fin lägenhet som vi bor i och det är väldigt trevligt att ha en liten semester från vanen. Vi har nu en toalett, varmvattendusch, wi-fi och el. Lyxigt! 

Phillip Island & Mornington Peninsula

När vi lämnade Shepparton åkte vi mot Yarra Valley som är närmare Melbourne och är fullt med vingårdar. Därför tänkte vi att vi kanske kunde hitta något jobb i några dagar där men frågade runt och hittade inget. Det var ett fint område iallafall och när vi gick in på en turistbyrå så kom den som representerar drottning Elisabeth i Australien in. Det var en stor händelse där. Vi hade dock ingen aning om vem han var. Men nu vet vi! Så något lärde vi oss av att åka till Yarra Valley. Och så hade vi sex kängurur vid oss när vi åt våra nudlar på den kvällens parkeringsplats/sovplats. Det är alltid trevligt. 

Vi såg massor av söta Wallabies!


Phillip Island var en mycket vacker ö. Vi såg stora Pelikaner bli matade två gånger. Det kan du se varje dag klockan tolv på höger sida av bron innan du åker till Phillip Island. Vi såg även en väldigt stor stingray simma förbi som om han också ville ha en fisk kastade till honom. 

Vi åkte längst ut på ön där det är fullt med sälar på en ö två kilometer ut i havet. Det innebar att vi inte kunde se dem.. Men utsikten var iallafall väldigt vacker och det fanns fina vandringsspår längst havet där man kunde se små pingviner i deras hus. 


Vi var på Phillip Island i två dagar och efter det åkte vi till Mornington Peninsula där hela kusten är full av mysiga byar och vackra stränder. Vi vandrade runt i nationalparken i fyra timmar och såg gamla fort och fåglar. 

Fest på Big4Varje dag jobbade vi till runt tre och resten av dagen hängde vi vid poolen och lagade mat med alla andra fruktplockare och det gjorde hela upplevelse väldigt bra. En fredag hade campingen gratis bbq och vi drack en flaska Rom som jag och Gerrit fick av bästa managern Darren och sen dansade vi i köket. Till elva. Skulle ju gå upp klockan 5.45 nästa dag.. 

Två veckor i Shepparton

Vi stannade i Shepparton i två veckor och plockade päron på tre olika farmar. En dag plockade vi plommon vilket var mycket lättare vikt men vi fick inte ta de som var för gröna. Och typ alla var lite gröna så det var inte lätt att veta vilka vi kunde plocka. Det var på en farm som heter Radevskys. Det var lite bättre betalt (38 dollar per bin) men det var en stor farm och det fanns varken toalett eller vatten att fylla på. The supervisors är från Armenien och var inte speciellt trevliga. Den bästa farmaren var Anthony Cinciado och hos honom plockade vi både Williams och Packhams päron. Williams går till juice så man kunde plocka alla storlekar. Packhams går till export så de var man tvungen att vara försiktig med och även plocka med pinnen kvar. Så de tog längre tid att plocka men vi fick 36 dollar per bin. Hade vi stannat tills alla Packhams träden var slut vilket skulle ta en vecka skulle vi få 40 per bin. 

Men jag fick tråkiga nyheter från hemma så jag hade nästan bestämt mig för att åka hem. Så vi sa upp oss och sa till campingen att vi skulle åka. Men sen som tur var visade det sig att jag inte behövde åka hem. 

Har du några frågor om hur det är att plocka frukt i Australien så är det bara att fråga!


Fruktplockare i Shepparton

Vi har nu plockat päron i Shepparton i nästan tre dagar. Idag slutade vi tidigt eftersom päronen var slut.


Hur kom det sig då att vi fick jobb så fort undrar ni. Jo, när man kommer till Shepparton går man till harvest trail cvgt kontoret och skriver upp sig och så ringer de bara när en bonde behöver fruktplockare. Väldigt smidigt. Det tog 30 minuter innan de ringde och vi fick ett jobb. 30 minuter efter det ringde de dock igen och sa att de hade gett det jobbet till några andra eftersom de inte hade någon bil att sova i och den bonden hade stugor att hyra ut. Det nya jobbet behövde oss inte förens på torsdagen så onsdagen sov vi länge på gratiscampingen i skogen på andra sidan floden. När vi åkte ur skogen på morgonen låg det en lång brunorm på vägen. Gerrit som har en hemsk ormfobi blev inte lycklig över det.. Dagen spenderade vi vid en pool och så köpte vi handskar och hatt. På kvällen när vi satt utanför vanen kom en kängurufamilj och åt bredvid oss. De var inte ett dugg rädda. När vi gick och lade oss var de forfarande utanför så vi låg och kollade på dem en stund genom fönstret. De är mäktiga djur och när de står upp på bakbenen blir de riktigt stora. Första natten vi kom till skogen såg vi fem kängurur så jag tror att det finns en hel del av dem där. Tur att åtminstone inte de är giftiga.

Fint brorsan va?
Första dagen på farmen började vi kl 6.30 då solen gick upp. Har faktiskt inte haft några problem med att gå upp på morgonen. Värre är det när vi kommer tillbaka efter åtta timmars päronplockande. Då är vi trötta. 


När vi kommer på morgonen står vår traktor med lådor, stegar och plockpåsar redo. Vi jobbar tillsammans med ett par från Venedig i samma ålder som oss. Francesco och Francesca heter de. Vi bor även grannar på campingen vi har flyttat till. Här betalar vi 7 dollar per dag. Hade vi bott kvar på gratiscampingen hade vi ändå fått betala 6 dollar om vi hade velat duscha varmt. Fick reda på idag att det finns en kalldusch där. Vi har iallafall inga ormar här men vi får se om vi flyttar efter en vecka eftersom vi har betalat för det för campingen. 
Och hur mycket tjänar vi? Ja rika som svin lär vi nog inte bli på det här jobbet. Det är ett riktigt hårt arbete att plocka och gå upp och ned för stegar med 20 kg päron runt halsen. Jag har inget emot hårt arbete dock, det är jag van vid. Men efter lunch blir det riktigt varmt, runt 40 grader så vi försöker alltid att jobba snabbt på morgonen. Vi fick vår första lön idag och vi tjänar 32 dollar per låda. På 8 timmar gör vi 6 lådor tillsammans så det blir inte så mycket. På måndag ska vi förhoppningsvis börja på en annan farm där vi får 38 dollar per låda istället. Lite bättre iallafall. Vi får se. Det är en snubbe här som plockar 14 lådor om dagen själv. Han blir rik på det! Men så är han proffs också.. Idag har han lagat anka i ugnen i 10 timmar till några franska tjejer. Bara en liten parantes om honom..Nu blir det en välförtjänt kall öl! Det är ju trots allt lördag :)

Shepparton

Nu har vi lämnat Melbourne och har landat i "australias fruit bowl" Shepparton. Planen var från början att komma hit tidigt men det tog verkligen hela dagen för garaget att fixa bilen så vi kom inte fram förens klockan åtta. Nu ska vi sova den första officiella natten i våran fina van och imorgon blir det att stiga upp tidigt för att försöka hitta jobb på någon trevlig farm. Önska oss lycka till! 

Avskedspresent från Emelie :)

I väntan på vår van promenerade vi runt i timmar och såg denna fina bild under en bro.

Det tog cirka två timmar att åka till Shepparton från Melbourne. Landskapet var väldigt torrt med hög risk för bränder.


Man with a van

Vi har blivit med van!! En mycket gammal och skruttig sådan men efter många om och men bestämde vi oss för just denna. Meet Renée -  
Hämtade henne i torsdags. Var på en grym fest hos Emelie och Rupert då vi sov i vanen för första gången i fredags. Var påväg hem igen i lördags men insåg att gasen som man kan köra på istället för bensin inte funkade. Åkte till stället där vi köpte den och fick höra att vi måste komma tillbaka på måndag. Sover nu sista natten i Melbourne hos Emelie och Rupert och hoppas att Renée blir hel imorgon så vi kan åka vidare på nya äventyr. 

Planen är att hitta en farm där vi kan plocka frukt och tjäna en massa kosing så vi kan bli rika som svin. Vi får se hur det går med det. To be continued..

Icebar, festival och Australia day

 
 
 
 
 
Förra helgen hittade vi på en massa skoj! I fredags gick vi till Icebar. Det var precis som hemma :P Det var kallt och det fanns Jägermeister och cocktails. Vi höll ut i hela 30 min innan vi ville ut i värmen igen.  Efter Icebar drog vi vidare till en BYO thairestaurang där vi mötte upp Emelie och Rupert. Sen gick vi vidare till en nattklubb och svängde på våra lurviga. En mycket kul kväll!
 
På lördagen hälsade vi på hos grannen och blev kvar över middag och inpå småtimmarna. 
 
 
 
 
På söndagen jobbade jag på en festival - For Love, i St Kilda precis bredvid stranden. Det var en mycket blåsig och kall dag men det var kul ändå. Jag sålde drinkbiljetter som man var tvungen att köpa innan man kunde få nått från baren. Klockan kvart i sju började vi berätta för folket att baren stängde klockan åtta så de var tvugna att använda biljetten innan det. Exakt klockan åtta kom en stor arg mobb emot mig och den andra tjejen som fortfarande jobbade ( två stycken gick innan åtta ) och krävde att få sina pengar tillbaka som var kvar på drinkbiljetten. Trots att de visste att vi inte gav tillbaka några pengar och att de var tvugna att använda dem innan baren stängde. Så barnsligt beteende. Det var ärligt talat ganska skrämmande att stå där med en massa fulla människor skrikandes att de vill ha sina pengar tillbaka. Jag och den andra tjejen kunde bara stå där och ta emot och vänta på att de ansvariga skulle komma. De beslutade då att de skulle få deras pengar tillbaka. Tyvärr hade kassorna redan tömts på pengar en halvtimme tidigare så vi blev tvugna att vänta på att de skulle komma igen. Det tog en extra halvtimme. Sen tog det typ tre minuter innan de pengarna också tog slut och under tiden vi hade väntat på det första lasset hade massa fler människor som säkert inte innan hade tänkt kräva sina pengar tillbaka också joinat den arga mobben. Suck. Så vi fick då vänta ännu en halvtimme på ett till lass med pengar. Men men. Trots kyla, att jag jobbade tio timmar utan rast och arga fulla människor så hade jag en skoj dag. 
 
 
 
 
Förra måndagen var det Australia day och vi drack och åt gott. Kvällen avslutades med fantastiska fyrverkerier som varade i en hel kvart.