Brandalarm

En sak som är lite knasigt med vår lägenhet är att brandalarmet går på mest hela tiden. Vi är förtillfället uppe i 19 gånger.

Idag var vi på Founder Heritage Park som var en jättemysig och fin liten park med gamla byggnader, små cafeér och museer. Solen började dessutom att skina när vi gick dit och smart som jag var så hade jag inte smörjt in mig eftersom det såg ut som det skulle bli regn när vi började gå.





Nu blir det filmkväll som vanligt!

Ha det bra!!

Nelson

Idag började vi på I-Site, turistbyrån i Nelson och i Nya Zeeland, där vi blev indelade i grupper. Denna vecka ska vi göra en marknadsplan och min grupp ska göra den för Founders Heritage Park som är ett ställe dit de har flyttat gamla hus från 1880 -1930 (Nya Zeelands historia är inte mycket äldre än så) och imorgon ska vi ha ett möte i parken så vi kan se vad vi kan hjälpa dem med.

 
Utsikt från center of NZ



I helgen var vi som vanligt ute på lite partaj både fredag och lördag och hade förfest hos oss. Än en gång träffade vi en som vi lärde känna i Byron Bay! På söndagen var det fint väder och vi var på sheep shearing! Det var en tävling i att klippa får och de blev bedömda på snabbhet och kvalitet. Passande sport med tanke på att det finns en hel del miljoner får här i Nya Zeeland.





Lite snett..

Min adress:
Sabina Öxle B22
Nikau Apartments
PO BOX 7297
Nelson 7042
New Zealand

Mobil:+64226437117

Ska försöka att skicka lite kort snart, men tänkte vänta tills efter Abel Tasman då jag kanske får lite fina bilder. Ni får gärna skicka lite kort till mig eller ringa!

Ha det bra!



Regnigt Nelson..



Idag kom rektorn på NMIT – Elisabeth och berättade vad vi ska göra på vår tripp runt Sydön. Det ska bli väldigt roligt att få se alla ställen, vet dock inte om jag kommer att hoppa bungyjump i Queenstown som jag vet att många andra i klasen planerar. Idag hade vi även redovisning på den 3 veckors tripp vi planerat och man fick en hel del idéer från de andras redovisningar om vad som finns att göra på Nordön.

 


På marknaden som är varje lördag


Stranden

Tyvärr är vädret inget kul eftersom det ösregnar men vi hoppas på att det kommer lite sol imorgon så att vi kan åka till beachen och lägga oss. Senare ikväll ska de flesta med till stranden och äta på The Boat Shed. Efter det blir det utgång i stan.



 

Det är många saker som inte är så bra med vårt boende. Dels finns det inte allt man skulle behöva, t ex sänglampor eller tillräckligt med plattor osv. Sen ramlade en jättestor ventilationsgrej ner i badrummet och var bara några centimeter ifrån att träffa Liisen i huvudet! Det som är bra med boendet är att det i alla fall är fint och vi har varsitt rum (trots att väggarna är tunna och vi hör om någon pratar i rummet bredvid) och att det är så nära till allt. Lägenheterna ligger intill skolan och man ser in i datasalen ifrån vårt rum och det tar inte många minuter att gå till bar eller shoppinggatan.

Ha det bra!


Lite plugg da och da..

I helgen satt vi och hade trevligt i en park, var ute och dansade, sag pa bio och lag pa beachen. Vadret har varit soligt fram tills idag da det regnar. Lite annorlunda fran vad ni gjorde kan jag tanka mig? Stranden har i Nelson ar jattevacker och det ar varmt i vattnet. Men de taxichafforer vi har akt med sager att Tahunanui (som stranden heter) ar jatteful och att vi verkligen har nagot att se fram emot nar vi aker till Abel Tasman som vi ska till den 3 februari. Abel Tasman ar en stor nationalpark inte langt ifran Nelson dar vi ska campa i 3 dagar.

Denna veckan sitter vi i skolbanken, iallafall 4 timmar om dagen och lar oss om turismen i Nya Zeeland. Det ar valdigt mycket att ta in och man maste koncentrera sig extra eftersom Mark (var larare) saklart pratar engelska. Men det ar valdigt intressant! Idag fick vi i uppgift att i grupp bestamma vad ett par ska se och gora nar de aker till NZ i 3 veckor. Det ar ju jattebra eftersom jag da samtidigt kan planera den 2 veckors resa jag och Anders ska gora pa nordon nar han kommer. Det finns mycket att se! Langtar!

Imorgon har vi ett test pa 15 stader och 15 sevardigheter pa NZ sa ska satta mig och plugga lite. Ska aven leta LiA som jag inte har fatt nagon an. Har nagon en LiA plats over sa sag till!! Ikvall vet jag inte vad jag ska gora men vi bor ju i ett kollektiv med 20 personer som springer runt till varandra sa det finns alltid nagot att hitta pa.

Hoppas att allt ar bra med er! Tanker pa er!

Kram Sabina

 


Kia Ora!

Nu har första skolveckan gått och jag trivs jättebra. Vi ska högst gå 4 timmar om dagen och vi har inte suttit mycket i någon skolsal. Första dagen åkte vi en rundtur runt Nelson och såg bland annat den vackra stranden som ligger ca 45min från lägenheten om man går. Dagen efter rundturen började vi i klassrummet med vår maorilärare Mike som lärde oss om maorikulturen och om vad man får och inte får göra i en maoriby. På eftermiddagen åkte vi till en maoriby som inte låg alls långt ifrån lägenheten. För att få komma in i byn måste man gå igenom en ceremoni som tog ca en kvart. Efter det hjälpte jag till med maten och sedan åt vi. Vi fick hur mycket mat som helst! Alla var proppmätta när vi la oss.  Vi fick träffa några från Mikes familj, de andra var på semester eller jobbade och pratade med en man som hade massor med maoritatueringar på kroppen. Alla de vi träffade hungiade vi med. När man hungiar trycker man sin näsa och panna mot en annan och trots att vi har gjort det med klassen och andra många gånger nu så är jag fortfarande svensk och tycker att det är ovant. Men jag kommer nog att göra det många gånger till och vänja mig. Vi sov i deras stora samlingssal, vi fick inte ta några kort eftersom de hade bilder på deras förfäder på vägarna och Mike berättade en massa historier. Innan vi sov såg vi på filmen ”Whale rider” och det var många som somnade redan i början på filmen efter en dag med så många intryck och så mycket mat. Dagen efter blev vi väckta klockan 7 och innan frukost gick vi en promenad upp för ett berg till en kyrkogård med en vacker utsikt.

 

De andra dagarna har vi varit runt i Nelson och kollat på maoriplatser med Mike och på europeiska platser med Phillip. Jag har även varit uppe 2 gånger på center of NZ högt uppe på ett berg med utsikt över hela Nelson. De senaste dagarna har det varit strålande sol men idag har det regnat. Vädret här är himla skumt och det kan vara alla 4 årstiderna på en dag. Jag längtar till sommaren som kommer snart :)

Vill ni läsa mer om vad vi gör kan ni gå in och kika på Veris - aletta.blogg.se eller Claras blogg - cdenovan.blogg.se

Glöm inte att skriva en kommentar så jag vet om ni läser eller inte!!

P&K


Blue Mountains








Nelson

Nu har vi kommit fram till Nya Zeeland och Nelson. Flygresan gick bra men den sista biten i propellerplanet var lite skumpig. När vi kom fram var vi jättetrötta för vi hade inte sovit ordentligt på flera dagar eftersom vi skulle hinna med så mycket i Sydney. Vi blev därför inte så glada när vi kom fram och boendet inte var fixat. Tillslut löste det sig iallafall för mig, Clara och Liisen som ska bo ihop och vi fick vår fina trerummare. Det var väldigt skönt att få ett eget rum och att kunna packa upp alla kläder som för tillfället luktar apa.. Men det är lite ensamt att vara på rummet eftersom vi har vant oss att sova i samma rum, så vi är inne hos varandra hela tiden.

Innan vi flög till NZ hann vi med en hel del äventyr. En dag var vi på utflykt till Blue Mountains som var enormt vackert, men även väldigt ansträngande. Vi gick genom regnskogen längst bergen och under flera vattenfall under tre timmar. Den sista biten bestod av en superbrant trappa brevid ett stort vattenfall. På kvällen var vi helt slut men vi hade beställt biljetter till Imax som vi väldigt gärna ville gå på. Imax är världens största 3D duk och när vi var där och såg filmen Avatar var vi inte så trötta längre. Det kändes som man var med i filmen och det var en häftig känsla.

Dagen efter var vi först i den botaniska trädgården och såg tusentals fladdermöss hänga i träden! Jag satte mig även och matade två Kakaduor och då kom tio till som inte alls var blyga och ville ha mat. En flög upp på min axel till och med och den var inte liten! Senare den dagen åkte vi till Bondi Beach som var en jättevacker strand men fullt med människor.

Vi var ute både fredag och lördag och kollade in nattlivet här i Nelson och jag måste säga att jag gillar det! Har haft jätteroligt och det finns många ställen att välja på och det är dessutom gratis inträde. Båda gångerna var vi hemma hos oss innan och idag har det ösregnat hela dagen så vi har hängt i lägenheten och sett Ice age 2. Resten av klassen kom idag också och det var väldigt roligt att träffa alla. Nu måste jag sova eftersom jag från och med imorgon är en student på Nelson Marlborough Institute of Technology :)

Ps. Träffade en dansk kille igår som vi bodde med i Byron Bay! Världen är som sagt inte så stor.. Fick övat lite på danskan också som han blev förvånad över att jag kunde så bra :)


Bilder












Sydney

Nu var det ett tag sen jag skrev så ni undrar säkert vad vi håller på med. Efter Surfers Paradise tog vi nattbussen till Sydney. Det tog sammanlagt 14 timmar och det var väldigt kallt i bussen vilket gjorde att jag inte fick speciellt mycket sömn. Vi misstänkte dessutom att chaffören var full, om han inte var det måste det varit något seriöst fel på honom.. När vi kom fram i Sydney bodde vi först en natt på ett mysigt litet hostel i Glebe och flyttade nästa dag till Olympic Park. På det hostlet bodde vi i ett rum som såg ut som en båthytt och om man skulle duscha drog man för ett tygdraperi. Vi lär känna varandra bättre och bättre.. Där bodde vi i 5 nätter och idag flyttade vi till centrum och Pitt street. Bor för tillfället med en äldre dam från Frankrike.






Sydney är en väldigt stor och vacker stad. Det är först nu som jag har börjat förstå var allt ligger. På nyår var vi som sagt i Cirkular Quay där Harbour Bridge och Operahuset ligger och där alla färjor går ifrån. Kollektivtrafiken är väldigt smidig och det är lätt att ta sig överallt. Tyvärr tycker jag att det är lite väl dyrt allting, pengarna bara rinner iväg. Sen har vi även sett Darling Harbour, där vi den 5 ska se filmen Avatar i 3D, shoppat i Parramatta och på en stor marknad i Chinatown och varit på Taronga zoo där vi klappade kängurur.


Imorgon ska vi om vädret tillåter åka till Bondi Beach och dagen efter det åka och kolla på Blue mountains som tydligen ska vara väldigt vackert.

Gott Nytt ar!

Forlat for dalig uppdatering men internet ar valdigt dyrt har i Sydney och hinner inte skriva sa mycket nu heller. Fyrverkeriernavar iallafall helt underbara! Vi satte oss i en park med utsikt over bron vid 12 tiden tillsammans med sjukt manga manniskor. Sammanlagt 1,5 miljoner var dar och kollade pa fyrverkerierna! Haftigt var det! Vi hors snart igen!