Mumbai/Bombay

Vi har spenderat några dagar i Bombay som idag kallas för Mumbai. Många städer i Indien har bytt namn de senaste åren men för mig kommer denna staden alltid heta Bombay. Många av Indiens storstäder är förskräckliga och man vill inte stanna längre än nödvändigt men Bombay är annorlunda. Det känns inte alls som Indien. Trots att 60% av befolkningen bor i slummen så känns staden väldigt civiliserad och ren! Det finns folk som jobbar med att städa upp skräpet på gatorna. Jag undrar varför det inte existerar i några andra städer i Indien. I slummen jobbar de med återvinning och smälter ner burkar och hackar ner plast till småbitar och gör nya saker. Fantastiskt att se!

Gateway of India

Byggnaden till höger heter Taj mahal och är det dyraste hotellet i Bombay där alla kändisar och annat rikt folk bor. I Bombay bor inte bara fattigt folk i slummen utan även världens rikaste människor och Bollywoodskådisar. Vilket gör att restauranger och hotell är snäppet dyrare här än i resten av Indien. 


Jag håller just nu på att läsa boken Shantaram vilket är en helt underbar bok. Den utspelar sig i Bombay och Leopold café är med i boken väldigt mycket så vi var ju såklart tvugna att gå dit. Vi hade inte råd att äta dock så det blev några öl istället. 

I bombay finns det mängder med vackra byggnader från britternas tid. Victoria terminalen är en av dem.

Fina lastbilar



Streetfood galningen

Vi gick på en guidad tur genom Dharavi slummen som är den nästa största slummen i världen (den största ligger i Pakistan) med mer än 1 miljon invånare och platsen där Slumdog millionaire spelades in. 
Vi fick inte ta några bilder när vi gick runt men jag frågade om vi fick se var vår guide bodde och där fick jag ta bilder. 
Vår guide är 26 år och har bott i detta "hus" i större delen av hans liv. Som tur var va hela hans familj borta på ett bröllop så vi kunde se hur han bor. Huset är alltså bara ett pyttelitet rum med en säng där föräldrarna sover. Guiden och hans två bröder sover på golvet och i andra änden av rummet är ett litet kök och en plats för att duscha. Varje morgon är vattnet på i två timmar och då måste de ta så mycket vatten de behöver ha under dagen för sedan stängs det av. Att köpa ett hus i slummen kostar runt 20.000 kronor och att hyra kostar 360 kronor. Vatten kostar 24 kronor i månaden och att gå på den gemensamma toaletten kostar 3 rupees per besök (10 rupees är nästan 1 krona). Alla sluminvånare verkade ha bra jobb och barnen går först i skola tills de är 17 år och sedan på college i 5 år så de får en bra utbildning. 80% av vad vi betalade för den guidade turen går till barnen i slummens utbildning. 

Trots att de bor på en liten yta har alla i slummen en tv och de allra flesta internet. 

Det var väldigt mysigt inne i slummen och på många ställen var husen så tätt ihop att man bara kunde gå i en riktning och ingen kunde passera och så lågt i tak att man fick huka sig. Det var också fullt med katter! 

För att komma till slummen åkte vi spårvagn. När det är rushhour ska man inte åka spårvagn. Alla dörrar är öppna och varje dag dör 10 personer i Bombay  på spåret! Galet.

Här är världens största "tvättmaskin". Det bor 5000 personer runt dessa tvättställen och det är bara män som jobbar med att tvätta sjukhusens och privatpersoners tvätt här. 


Stranden i Bombay. Vi har läst att vattnet här är giftigt men trots det var det många som badade.

När vi passerade en dörr i slummen kastade en flicka ut vad jag trodde var vatten så det hamnade på mig. Jag upptäckte senare att det var blekningsmedel. Jag undrar vad en liten flicka i ett mörkt rum gjorde med en hink blekningsmedel.

Igår gick vi på en barrunda för att prova på Bombays nattliv. Vi avslutade på baren Social Colaba där alla cocktails kom i coola glas och min sittplats var en gunga. 



Gokarna

Här bor vi nu.



Om beach - ser ut som ett om tecken





Vi klättrade upp i en grotta som i själva verket bara var en spricka mellan två berg. 

Här är jag halvvägs upp för berget och halvvägs påväg att dö. Hur ska det gå i Nepal undrar jag? Överlever jag det tror jag banne mig jag kan överleva allt.

Den andra grottan i Gokarna. Ingen stor grotta direkt men perfekt för meditation och för att kolla på fladdermöss.

Här äter vi Thali som är lite allt möjligt. 8 kronor per tallrik är ett rimligt pris för en middag.





Vi hade turen att få vara med under Gokarna festivalen som utspelade sig denna helgen. Vi trodde att det skulle vara som en parad eftersom olika lastbilar ställde sig på huvudgatan men de stod där under hela kvällen och det var helt fantastiskt att se hur det kunde gå från 100 personer som kollade till iallafall 2000 personer som kollade. På lastbilarna var det lite olika skådespel som vi inte förstod något av. 


Igår hände det något väldigt tråkigt. Överallt står det skyltar att det är förbjudet att simma på om beach pga farliga strömmar men ändå gör alla det. Även jag och Gerrit gör det för vi håller oss vid stranden. Indierna badar ofta i solnedgången, jag antar att det är för att det inte är lika varmt och helt plötsligt igår började typ 60 indier skrika och gorma i vattnet och vi såg att två hade åkt med strömmen långt ut. Jag vet inte om det är så att indier inte simmar så bra för det var ingen som simmade efter utan en kom istället springandes till vår restaurang och bad om hjälp. Så några fransmän började simma dit och en tog en liten båt dit men den välte så en annan åkte dit med en annan båt och fick tillslut upp dem till stranden. Innan den andra båten kom dit kom faktiskt en stor turistbåt dit också men jag fattar inte vad de gjorde för de åkte bara förbi och vände igen.  
Efter en kvart kom de springandes förbi restaurangen med en kropp så jag tror inte den andra killen överlevde. Man ska verkligen ha respekt för havet och strömmar. 

Swami sivananda yoga Ashram

Vi var på ashramet i en vecka och gjorde sammanlagt 20 timmars yoga. Jag hade gärna stannat några dagar till för att gå igenom alla asanas/positioner, men vissa omständigheter gjorde att vi blev tvugna att lämna. Och de sista tre asanas vi inte hade gått igenom än är de tre svåraste så jag är helt okej med det. En utav omständigheterna är att om vi hade stannat längre där hade vi fått ta bort dagar ifrån vårt resande och det är fortfarande mycket kvar av Indien som vi vill se innan vi åker till Nepal. 

Lektion på ashramet

En stor "gråsugga"


Meditation i soluppgången


Efter meditation och sång hoppade Gerrit i sjön.

Att bo på ett Ashram var en väldigt trevlig och positiv upplevelse och ett skönt avbrott från kaoset i resten av Indien. Innan vi gjorde någonting, åt, mediterade, asanas, osv så bad vi och även om det inte är någon stor grej och de sa att vi skulle ta det med en nypa salt så kändes det lite för religiöst för mig många gånger. Jag är mer ute efter det spirituella men det är alltid intressant att lära sig om olika religioner och kulturer. 

På ashramet fanns det en katt och en hund och de sägs att djur som kommer till ett Ashram och stannar kvar är fallna änglar. Det tycker jag är en fin tanke. 

Yoga klass




Det här var min säng i en vecka.

Nu är vi i Gokarna vid stranden. Det är lågsäsong så det är inte många ställen på stranden som är öppna vilket är härligt. Det är fler kossor och hundar än människor. För att komma hit fick vi först ta en buss i 1.5 timme, ett tåg i 14 timmar, sova på tågstationen i 6 timmar för att till slut ännu ett tåg i 5 timmar. Indien är stort.

No parking


Tåg








Livet i ett Ashram

Sakta men säkert börjar vi komma in i rutinerna i Swami Sivananda Ashram. Vi kom hit lagom till middagen för tre nätter sedan. Det var allt väldigt förvirrande eftersom vi inte fick någon direkt information om stället men vi fick iallafall varsin säng i tjej/ killhusen. Korridoren där jag bor i har små avdelningar med två sängar i varje och det ser exakt ut som cellerna i Orange is the new black. Vi listade ut att där är ett dagligt späckat schema och efter middagen klockan 6 finns det wi-fi tillgängligt ( om det vill fungera ) och klockan 8 är det satsang då alla sitter i Shiva salen och mediterar, sjunger med mera tillsammans. På vår första satsang var det en konsert med några kanadensare och igår hade de som varit här i en månad för att lära ut yoga sin examen, så det var bland annat en talangshow med en salig blandning av talanger. 



En av sångerna vi sjunger 2 gånger om dagen.

Vi lever yoga här. Det är inte bara ett träningspass om dagen och sen tar vi det lugnt. Inte alls. Vi är på Yoga vacation som det heter men inte den slags vacation som jag är van vid.




Dagen börjar med att vi blir väckta klockan 5.20 för att delta i satsang som börjar klockan 6. Oftast är den i Shiva salen men i morse så gick vi på en "silent walk" till andra sidan sjön där vi mediterade och sjöng. Tyvärr hade jag ingen kamera med mig men det var helt klart en av de vackraste soluppgångarna jag sett hittills i mitt liv. Efter satsang som är en och en halv timme varje morgon får vi te innan det första yogapasset startar klockan 8. Efter det är det den första av två måltider klockan 10. Brunch består oftast av ris och två sorters såser med grönsaker. Middagen brukar bara vara typ ris och bönor. Inte så glamoröst. Enligt yogans regler måste man äta vegetariskt, utan svamp, lök eller vitlök. I början tyckte jag inte att det var särskilt gott men jag har börjat gilla maten mer och mer. 



Efter brunch är det karma yoga då alla i en timme städar ashramet eller blir tilldelad att hjälpa till under satsang eller brunch/middag. Sen är det coaching class då man kan öva mer på sin yoga eller meditation och ställa frågor till läraren. Sen är det te, lektion om yoga en timme, två timmar mer yogaträning och klockan 6 är det middag. Igår när det var examen fick vi en riktig festmåltid serverad på ett stort bananblad och det var den godaste indiska maten vi har haft hittills. 


Klockan 8 är det satsang och 22.30 ska lamporna vara släckta. Som sagt ett späckat disciplinerat schema som alla måste delta i.





Det finns väldigt många olika Ashram man kan välja mellan i Indien och runt om i världen. Vi hade hört mycket gott om just det här och så ligger det väldigt vackert i djungeln uppe i bergen vid en stor sjö. Det är inte lika varmt här och det har regnat och åskat ganska mycket vilket är väldigt skönt.

Varkala

Vi har spenderat några dagar i Varkala som är ett väldigt turistigt ställe uppe på en klippa. Ibland är det skönt när allt är enkelt och det finns en massa hotell och restauranger att välja på och vi hade från början bara tänkt att stanna i 2 dagar men blev kvar i 4. En dag låg vi på stranden och en dag vid poolen. Riktigt avkopplande. Vi bodde på Olive resort som var billigt och killen som jobbade där var gullig och gav oss varje dag frukt som han klättrade upp i träden för att få ner. 



Glad hund







En kväll åt vi middag med ett par som vi träffade i Munnar.


Idag åker vi till ett Ashram där vi ska bli spirituella och hitta oss själva. Sånt som man ska när man är i Indien. Vi får se hur det blir med det.

Tempelbranden i Kollam

Ett tempel i Kerala i södra Indien fattade eld tidigt på söndag morgon. Över hundra människor dog i branden som orsakades av fyrverkeripjäser. Över 300 människor vårdas på sjukhus och många av dem har mycket svåra brännskador. En grupp specialläkare från Delhi har skickats till sjukhusen på grund av de svåra brännskadorna som de skadade har. 

- Källa Yle nyheter

Tåget från Alleppey var 2,5 timmar försenat så vi åkte inte därifrån förrens närmare klockan fem. Mellan Alleppey och Varkala ligger Kollam där denna hemska tempelolycka alltså inträffade tidigt i morse. Fyrverkerier är väldigt vanligt i Indien och vi hör och ser dem hela tiden. Verkligen jättetråkigt att något sådant onödigt ska hända och döda och skada så många människor. Speciellt eftersom jag bara är någon mil ifrån det tänker jag såklart på det extra mycket. 

Varkala verkar vara ett riktigt härligt ställe så det blir nog att vi stannar här i några dagar innan vi checkar in på ett Ashram inte så långt härifrån. 




Alleppey

I natt sov vi på "the backwaters" i Alleppey. Vi hittade en indisk kille och en kanadensisk tjej som också ville göra samma tripp som oss och tillsammans hittade vi en bra husbåt. Det var definitivt inte billigt men det blev iallafall billigare när vi delade och det blev också mycket roligare att göra det ihop. 

Vi fick en god fisklunch och innan klockan sex stannade vi vid en liten by där vi tog en promenad och kollade på när lokalbefolkningen diskade, tvättade och badade i floden. Efter middagen stannade vi uppe halva natten och pratade, vilket de som jobbade på båten inte uppskattade. Vi betalade nästan 10.000 rupees för båten så vi tyckte att det var upp till oss när vi ville sova. Förutom de sura indierna så var det en väldigt trevlig upplevelse och kul att få lite lyx emellanåt. Alla människor vi träffat hittills har en budget på minst 2000 rupees per dag och vår budget är samma fast för två personer. Så vi reser budget budget i Indien. 





Tyvärr var vädret inget vidare men det regnade iallafall inte och det var inte lika varmt som det brukar vara vilket var skönt. 


Selfies såklart! Indier är proffs på att ta selfies och gör det ofta.





Fort Kochi

Från Munnar tog vi en buss 140 kilometer till Kochi. Det tog fem timmar och det är helt fantastiskt att vi har överlevt trafiken i det här landet. Vägen ner för berget var inte gjort för två fordon att passera samtidigt och definitivt inte två bussar, och ändå envisas de med att göra det. Det är lite så det funkar här i Indien. Finns det en "gör inte" skylt är det precis det du kan förvänta dig att en indier gör. 

I Kochi fick vi hoppa på ännu en buss som tog oss till Fort Kochi där vi är nu. Det var hit Vasco Da Gama först kom och där han även begravdes i Indiens äldsta kyrka. Vi såg hans grav men han var inte där längre för hans son hämtade hem honom 14 år efter hans död. Fort Kochi är väldigt Europa inspirerat och det finns ett jew town som påminner lite om gamla stan i Stockholm. Det som är mest speciellt är de stora kinesiska näten som de har fiskat med här i flera hundra år och som man kan få hjälpa till med om man bidrar med en slant. Jag spanade mest efter delfiner som ofta kommer dit eftersom det är så mycket fisk, men jag såg tyvärr ingen. Ikväll var vi kulturella och gick och kollade på Kathakali teater. Det var väldigt speciellt men en rolig upplevelser.














Munnar

Vi tog en buss från Mysore till Munnar som skulle tagit 12 timmar men som tog 13.5. Trots att det var det guppigaste, svängigaste, längsta bussresan någonsin så sov vi ändå ganska gott. Jag vet att det under  några timmar var några ungdomar som valde att stå bredvid mig istället för att sätta sig men jag hade min sarong över huvudet och ignorerade dem. 

Munnar ligger uppe i bergen så det var mycket kallare och skönare luft där. Någon gång på 1800 talet kom en engelsman dit och började plantera te så det är det Munnar handlar om. Överallt på bergen var det teplantager och det var väldigt mysigt att promenera runt och titta på när damerna jobbade.






Vi valde att bo i Munnar city vilket inte var någon höjdare men det var billigt och nära till allting. Vi tog en guidad tur en hel dag och åkte till utkiksplatser, ett temuseum och till ett ställe där de hade en massa olika växter. 






Det växer bara en ananas per växt och det tar 8 månader för en ny att bli mogen.

Kardemumma

Fikon

Glad över choklad

Gerrit fick klippt sitt hår för 7 kronor.


Hampi till Mysore

Vi tog nattåget från Hospet bredvid Hampi till Mysore. Det gick väldigt smidigt.

Kanske har vi inte varit i de rätta områdena i Mysore men det ligger definitivt på minuslistan i Indien. Men de har ett av de vackraste palats jag någonsin sett, vilket var anledningen till att vi åkte hit från första början. Det kostar 200 rupees att gå in men för utlänningar ingår det en audioguide vilket var en trevlig överraskning. 

Igår skulle vi tagit bussen och åkt vidare men kvällen innan åt vi på McDonalds för första gången i Indien och trots att jag inte äter kött så blev jag magsjuk och stannade i sängen hela dagen. Jag kan inte påstå att jag mår bra idag men vi vill bara åka härifrån så klockan sju ska vi ta en 12 timmar lång buss till Munnar som jag tror kommer bli ett mysigt ställe.

Sista dagen i Hampi-
Den största råttan jag någonsin sett! Stor som en katt!


Jag tycker såklart inte att det är okej att ha elefanter i fångenskap men jag tror att den här tempelelefanten har ett mycket bättre liv än många andra här i Indien. Två gånger om dagen går hon en långpromenad och badar i floden och resten av dagen står hon och äter och välsignar indier. Eftersom vi inte tror på sånt så gav vi henne bananer istället för pengar. 

Gratis lunch tillsammans med ett par hundra andra i templet vid Hampi Bazaar.



Sista dagen i hampi gick vi till ett vattenfall som mest var en pool. Det var väldigt härligt att hoppa i efter att ha letat efter det länge i djungeln i 40 graders värme.

Mysore-
Orginalpalatset i Mysore var i trä och brann ned till grunden i slutet på 1800 talet. Det nya är i sten och är galet vackert!

Man fick inte ta några bilder i palatset men jag lyckades ta en iallafall. Det såg verkligen ut som ett sagoslott.


Mysore har också en marknad (blomsteravdelningen luktar väldigt gott),

några moskéer,

och en stor kyrka.