Uluru

Efter två dagar vid Uluru/Ayers Rock körde vi tillbaka till Alice springs. Det finns en väg och den är typ 46 mil så det tog oss en halv dag. Vi såg fyra vilda kameler och sex örnar som åt på döda kängurur längst vägen. Mer än det fanns det inte att se. Bara röd sand och lite torra träd och buskar. 

Det finns faktiskt tre stora berg/stenar där ute i öknen. Först åker man förbi Mt Connor som ser ut som Uluru. Sen får man köra ytterligare nån timme innan man kommer till den plats som är helig för aboriginerna. Där ligger Uluru och Kata Tjuta. Vi hann fram lagom för att se solnedgången som färgade Uluru vackert kopparröd. Inte lång tid efter att solen har gått ned i Australien blir det väldigt mörkt så efter det körde vi till en campingplats inte så långt där ifrån. Vanligtvis kostar en plats 38 dollar utan el men eftersom det var så mycket folk fick vi en plats längst bak på campingen där det inte fanns någon specifik plats. Och då behövde vi bara betala 10 dollar. Helt perfekt! 

Emu
Kameler
Uluru

Dagen efter gick vi upp med tuppen för att se solen stiga vid Uluru. Även det var väldigt vackert. Jag trodde att eftersom vi är i öknen så ska det vara jättevarmt. Men så är inte fallet så vi fick ta på oss våra varmaste kläder. När solen var uppe gick vi och la oss en stund igen och inväntade den dagliga guidade turen klockan tio. Vår guide hette Steve vilket han sa 78 gånger och han var lite märklig men informativ. Guidningen som skulle tagit två timmar tog tre då Steve tyckte att vi hade så många bra frågor som han var tvungen att svara på. Sen vandrade jag och Gerrit runt hela Uluru på tre timmar. Alla säger och det står överallt att man inte ska klättra på Uluru för att det är en helig plats men ändå är det väldigt många som gör det. Regeringen har sagt att om 20% av alla turister väljer att avstå så kommer de ta bort repet som de satt upp som hjälpmedel. Att de ens har satt upp ett rep är hemskt men jag antar att de var tvungna eftersom 35 personer redan har dött efter de blåst av. 


Det var en väldigt fin väg att gå runt och det fanns två vattenhål som har betytt mycket för aboriginerna. Det blev varmare under dagen (så jag brände mig i ansiktet) men det var ganska kallt i vinden.

Efter vandringsturen lagade vi mat vid museumet. Sen åkte vi vidare till den tredje stenen som heter Kata Tjuta (vilket betyder många huvuden) och som inte bara är en sten utan i själva verket består av en himla massa stenbumlingar som ligger tillsammans. Vi såg ännu en magisk solnedgång där berget färgades vackert kopparröd. 


Nästan dag tog vi vanen tillbaka till Alice springs där vi stannade en natt. Nu är vi påväg mot östkusten för att leta efter jobb. Det finns ingen täckning och väldigt få bensinstationer.

Kommentarer
Sandra B. En annorlunda reseblogg

Så himla fina färger i bilderna från Uluru!

2015-09-06 10:00:12
URL: http://sandrabjork.blogg.se

Designen är gjord gratis av: Designbloggar

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0